Den dagen då vi vet.

Den dagen vi vet hur delar i min mobiltelefon, mina kläder eller mattor har skapats, den dagen vi kan med allra största sannolikhet säga att vi vet att barn inte tvingas arbeta på kakao plantage i farliga förhållanden för att producera kakao för till våra stora multinationella företag som tillverkar choklad.

Eller som denna artikel skriver http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=193202 om den otroliga mängden av barn som jobbar i gruvorna. Gruvor i Kongo som förser mineraler som i slutändan kan hamna i våra mobiltelefoner eller bärbara datorer. Det är förbjudet enligt lag, men det finns ingen kontroll. Förutom att det finns barnarbetare så är arbetsförhållandena i Kongos gruvor inte den bästa, och flera dödsfall har rapporterats. Artikeln belyser även ännu ett dilemma och det är att inkomsterna från gruvan har också gått till vapenköp.

Foto: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=193202

Den dagen kan vi också säga att den här filmen inte berör oss. Men i nuläget tror jag att vi behöver se vad barn världen över utsätts för. Vi måste alla ta ett ansvar. Även om den här filmen handlar om tiggeri, prostitution och hembiträden säger korrespondenten i programmet en viktig sak i slutet…

Se filmen här!!

….”Man kan kanske tycka att det är långt borta från oss, prostitution, slaveri och barn som tvingas arbeta som hembiträden. Faktum är dock att en rad som vi köper såsom Kakao,mattor, smycken och kläder har tillverkats med hjälp av barnslavar. Det är inte något som hände bara förr utan det angår oss även idag.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: