Mitt i vårt vackra Sverige gömmer det sig människohandel.

Svårt att tro att handeln med människor skulle kunna finnas i vårt eget land. Det är väl inte sant? Kan det verkligen stämma? Nej, absolut inte, måste vara något fel. Kanske du pratar om Europa men inte vårt land. Eller?

Bild: Nicke Johansson,http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.873591-atalas-for-omfattande-manniskohandel

Det har uppdagats att en härva av människohandlare tagit hit 15 unga rumänskor för att sälja dem till prostitution. Så här skriver Göteborgsposten:

Åtalas för omfattande människohandel, GP 2012-02-28

 Sex män åtalas på onsdagen vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för människohandel för sexuella ändamål.Polisen i Västra Götaland har avslöjat en traffickinghärva som har sin bas i Rumänien. Ärendet betecknas som ett av de största i Sverige.

“Det är många personer inblandade som dragit in stora summor på den brottsliga verksamheten”, uppger kammaråklagare Thomas Eliasson, som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Det har varit en riktad polisinsats mot sexhandeln i Göteborg. Poliser från Storgöteborg City har tillsammans med länskriminalen kartlagt sexhandeln. Deras iakttagelser har sedan kunnat kopplas ihop med andra underrättelser som har lett polisen till det nätverk med bas i Rumänien som nu nystas upp, enligt Brehm.

Nästan alla kvinnor som under det senaste året sålt sex på gatan i Göteborgsområdet misstänks vara kopplade till de rumänska nätverket som de sex häktade männen misstänks ingå i. Kvinnorna är från 18 år och uppåt.Förra året rapporterades och bötfälldes 255 män som sexköpare i Göteborg. 

Ingen svensk anknytning

Omkring 15 kvinnor har utnyttjats av den rumänska ligan. De sex männen är samtliga rumänska medborgare, men greps i Sverige. Någon svensk anknytning, förutom att verksamheten skedde här, finns inte.

Svårt att bevisa

Det är mycket svårt att få någon dömd för människohandel för sexuellt ändamål. Det visar den senaste statistiken som sammanställts av Brottsförebyggande rådet (Brå). I en rapport från åren 2008 till 2010, det var den period som regeringen genomförde en särskild handlingsplan för att öka medvetenheten om människohandel, så dömdes endast fem personer för människohandel. Samtliga dessa gällde brott mot minderåriga, som inte kräver samma bevisföring som när vuxna utnyttjas.

“De blir bara ivägskickade”

Men då ska man veta att under de tre åren anmäldes ett 30-tal fall per år av människohandel eller grovt koppleri med utländska kvinnor. Och ett 20-tal fall av dessa var av den grova form som skildras i filmen Lilja 4-ever, skriver Brå i en rapport från november förra året.

 – Det är jättesvårt att bevisa. Kriterierna är svåra att nå upp till. För det första ska det visas att man har lurat eller hotat någon. Det finns flera fall av fruktansvärd människohandel men många gånger vet de utsatta redan i hemlandet att de ska hit och jobba men kanske inte alltid exakt vad som ska hända, säger Hols Salén.

Linda Hols Salén hos Brå säger att det är väldigt svårt att få de utsatta kvinnorna att berätta och samarbeta med polisen.

– De vinner inget på det. De blir bara ivägskickade. Eller så är de så innystade själva i det eller har en relation med den misstänkte personen, säger hon.

 Hur komma till rätta med det?

– Ge dem något att vinna på det. Har de som är utsatta något att vinna på att tjalla och sätta dit människohandlaren eller kopplaren så är sannolikheten betydligt större att de samarbetar med polisen. De kanske får vara kvar i Sverige om det är vad de vill, kanske få någon utbildning eller vad som helst. Men man måste vinna något, annars går det inte.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.873591-atalas-for-omfattande-manniskohandel

Vidare om fallet rapporterar GP detta:

Åtalade för människohandel nekar. GP 2012-03-13
På tisdagen inleddes rättegången i ett av de största människohandelsmålen i Sverige. Elva kvinnor, mellan 20-30 år lurades från Rumänien till Göteborg för att prostituera sig. De sex åtalade männen levde på kvinnornas prostitution, som inbringande så mycket att männen dessutom kunde skicka en miljon kronor till sina anhöriga i Rumänien. Männen nekar till anklagelserna och hävdar att kvinnorna gjort allt av fri vilja.
För att hjälpa dessa unga kvinnor behövs ett nätverk som kan backa upp dem, lagar som tillåter dem att få stanna och få hjälp i landet. För som många av oss vet riskerar de mycket med att dels avslöja sin hallick men också vittna mot den. Att bli hemskickad är ingen säkerhet, risken att utsättas för människohandlarna igen finns.
Roks-Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ordförande Angela Beausang skriver om situationen:
Just nu pågår rättegången i en av de största människohandelshärvorna hittills i Sverige. Sex rumänska män åtalas för att ha tagit hit omkring femton unga kvinnor för att prostituera dem. Kvinnor som luras till Sverige och tvingas till prostitution är brottsoffer som borde beviljas uppehållstillstånd och ha rätt att begära skadestånd. De här kvinnorna behöver få allt stöd från det svenska samhället, utbildning, bostad, svenskundervisning och psykologiskt stöd.
Kvinnorna har varit samarbetsvilliga under polisutredningen, och velat berätta om de vidriga förhållanden de har tvingats leva under. Nu är de flesta redan tillbaka i Rumänien. En kvinna har fått tillfälligt uppehållstillstånd under rättegången. Att kvinnor utvisas efter att ha vittnat mot de män som utsatt dem för människohandel och tvingat dem till prostitution gör att Sverige riskerar att försätta dem i en mycket farlig situation. 
Att köpa en annan människa är inte okej! /Maria Lundberg,people are not for sale.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: