Kampen för varenda unge!

“Under påskhelgen äter vi svenskar 6 000 ton godis, däribland mycket choklad. Dessvärre är en alltför stor andel av kakaobönerna vi äter skördade av barn.Enligt officiella siffror beräknas cirka en miljon barn arbeta inom kakaoindustrin bara i Västafrika”  En artikel publicerad för snart två års sedan i aftonbladet.

källa: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article12261895.ab

I en annan artikel från 2010 hittar jag denna berättelse om ett barn som “beskrev sina 13-timmars arbetsdagar på plantagen som brutala, fyllda med hårt fysiskt arbete, avbrutna av slag och avslutade med sömn på en träplanka i ett låst rum tillsammans med andra slavar.”

”Slagen var en del av mitt liv”, sade pojken som såldes som slav innan han var tolv år fyllda. “När de hade lastat på dig säckar och du föll medan du bar dem så var det ingen som hjälpte dig upp. Istället slog och slog de dig tills du plockade upp dem igen” 

Hershey’s, Nestlé och andra stora internationella chokladföretag vet detta. De lovade för nästan ett decennium sedan att etablera ett certifieringssystem som visar att inga företag i deras produktionsled utnyttjar barnarbetskraft. Källa: http://www.epochtimes.se/articles/2010/10/31/20183.html

Min fråga är nu denna: Hur ser det ut nu idag år 2012? Har förhållandena förbättrats eller pågår fortfarande denna barnhandel? Får barnen gå i skolan och leva ett liv i trygghet eller tvingas de till hårt arbete?

Jag vet att frågan är komplex och att bojkotta all chokladindustri kan bara leda till ännu värre situation för dessa barn. Men vi måste göra våra röster hörda för varje barn har rätt enligt barnkonventionen till att få gå i skolan, äta sig mätt, leka med andra barn, rätt till sjukvård och hälsa.

Så vad jag ska göra är att skicka iväg mail till olika stora företag som Nestlé, Kraftfoods och se vad jag får för svar. Jag kommer att publicera svaren så fort jag får någon respons! 

Här är några tips på vad du kan göra för att reagera på att barn arbetar som slavar inom kakaoindustrin.

Kontakta chokladföretag, genom att skriva, ringa, lämna meddelanden på deras Facebooksidor, och säg åt dem att du förväntar dig att de bevisar att deras leverantörskedjor inte utnyttjar barnarbetare eller slavar.

Kontakta dina politiker. Eftersom chokladindustrin inte själv klarar att kontrollera sina leverantörskedjor behövs lagar som hindrar att det hamnar choklad på våra butikshyllor som framställts med hjälp av slavarbete.

Låt oss kämpa för varenda unge! Dom är unika, värdefulla och rätt till att få leva ett liv i trygghet.

/Maria

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: