Human trafficking in Sweden/Människohandel i Sverige

Arbetarbladet skriver den 24 juli 2012;

“I går häktades en 43-årig man misstänkt för människohandel.Samtidigt anmälde ytterligare tre personer att de lurats hit av honom.Mannen greps i torsdags efter att bärplockare i lägret i Mehedeby anmält honom. I går häktades han på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden, misstänkt för människohandel.

Han nekar till anklagelserna.Det var i torsdags som tre personer i 20-årsåldern lämnade in en polis anmälan mot 43-åringen som är bulgarisk medborgare. Enligt dem har de blivit erbjudna att komma till Sverige för att plocka bär. De har blivit lovade lön, boende i lägenhet och mat.Men i stället har de tvingats bo i lägret i Mehedeby.Mot kvällen i går anmälde ytterligare tre personer att de också ska ha blivit lurade av mannen. Den 43-åriga mannen har tidigare varit åtalad för människohandel, enligt TT. Även då rörde misstankarna att han skulle ha utnyttjat bärplockare, men han friades på den åtalspunkten.

Efter larm på larm om missförhållanden i svenska skogar infördes förra året nya riktlinjer som gjorde det svårare för företag att utnyttja utomeuropeiska bärplockare.Arbetsgivarna måste nu visa att de ska ge bärplockarna en lön, oavsett bär tillgång, för att bär plockarna ska få tillstånd att arbeta i Sverige. Men EU-medborgare behöver inget arbets tillstånd och innefattas därför inte av de nya rikt linjerna.Hittills har Migrations verket gett tillstånd till drygt 5 600 utom europeiska plockare. Men hur många de europeiska plockarna är vet ingen. Och det är något som oroar bäruppköpare inför den hög säsong som nu drar i gång.

– Med den infrastruktur vi har i dag klarar vi av runt 4 000 bärplockare. Men nu när vi kommer få betydligt fler så ökar risken otroligt mycket att miss förhållanden uppstår då det kanske inte finns till räckligt med vare sig godkända bostäder, bilar eller bär, säger Tommy Innala, vd på bär företaget Polarica, till TT.” källa;

Swedish man arrested for human trafficking.  A 43 year old man suspected of trafficking in Sweden. People being lured into Sweden with promises of a good work but end up with nothing. (The article is only in Swedish)

//Maria

Advertisements
Tagged

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: