Verkligheten

En nyligt kartlagd undersökning om människohandel gällande barn har visat att under åren 2009-2011 utsattes 166 barn i Sverige för människohandel. En tidigare kartläggning har visat på att människohandel pågår i lilla Sverige. Sverige är många gånger ett transit land där människor transporteras genom landet för att landa i ett annat land. Den nya undersökning visar att barn utnyttjas i Sverige för sexuella ändamål,tiggeri och stölder. En stor del av barnen smugglas in i Sverige från andra länder och utnyttjas men även svenska barn i landet utnyttjas.

Varför får detta pågå?

När det kommer till sexuella ändamål handlar det om en efterfrågan. Det finns de som köper sex av barn och vuxna. De som ser det som en frivillig transaktion/utbyte mellan två människor. Men jag ifrågasätter den fria viljan när människor få utstå fruktansvärda saker i denna handling. Att utnyttja någon för sexuella ändamål är inte bara ett övergrepp på kroppen men den personens integritet och inre.

När det gäller tiggeri och snatteri handlar det oftast om organiserad brottslighet där de använder barn för sin lukrativa brott. Barn är lättare att manipulera, utnyttja och tvinga till dessa handlingar.

Av många fall går dessa inte till någon dom för gärningsmännen. Även om alla inte kommer att jobba med detta som yrke att stoppa människohandel och rehabilitering för offren så är det viktigt att vi är medveten om vad som pågår och vad barn utsätts för i vårt land.

Vad jag tror Sveriges regering behöver arbeta mer med är att se till att man jobbar med skyddet av de som faller offer för detta. Ordna skyddat boende, rättegång och en chans att få åter rehabiliteras i hemlandet. Även om ett fall juridiskt sätt bara är ett ansvar inom landets gränser tror jag det är viktigt att de som utnyttjas i ett land får stöd i hemlandet och att man samarbetar med hemlandet för bästa möjliga åter rehabilitering i samhället.

 

//Maria

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: