Politiker anser att sexköp är okej.

Nyligt såg jag på texttv om en politiker som menade sig vara positiv till sexköp och ansåg inte heller att prostitution skulle vara några större fel i sig. Jag blev chockad. Först för hur man kan uttrycka det utifrån termen att det finns män som aldrig får kvinnor. Sätter man sig in i problematiken kring sexköp och prostitution vet man att många gånger är det inte jämna förhållanden och frivillighet inblandat. Utan snarare tvärtom, fall av tvång, människohandel och ojämna förhållanden mellan mannen och kvinnan. Dessutom förbjuder svensk lag köp av sex som handling. Jag gick i tankarna att skicka iväg ett mail till denne politiker och ifrågasätta den syn den har kring ämnet. Nu när jag hade chansen googlade jag på nätet om händelsen och hann inte mycket längre än att konstatera att politikerna har själv avgått utifrån dennes uttalande i media om sexköp. Läs nedan om vad ÖP skriver om fallet den 4 februari 2013 :

– Jag är inte hemskt negativ till prostitution. Det säger moderate politikern Göran Jämting i Åre inför socialnämndens beslut om alkoholtillstånd till Dragans strippklubb i Storvallen. Jämting är moderat ledamot i socialnämnden.

Den 26 februari ska socialnämnden fatta beslut om alkoholtillståndet till den andra strippklubben i Åre kommun – den i Storvallen. LT har pratat med flera av de ansvariga politikerna inför det kommande beslutet där resonemanget handlar om allt från att verksamheten i sig är baserad på en exploatering av unga kvinnor till att strippklubbar i sig inte är olagliga och därför bör finnas så länge det sköts inom lagens råmärken.

Medan Peter Andersson (Vv) vill se mer samarbete mellan politikerna över partigränserna i frågan om strippverksamhet, Anna-Caren Sätherberg (S) anser att strippklubbar inte gynnar kommunen, tycker Göran Jämting att sexköp är helt okej.

– Det återstår att se hur det blir med alkoholtillståndet för strippklubben i Storvallen. Jag är inte fördömande när det gäller att folk vill bedriva strippklubbar. Jag tycker vi är extrema här i Sverige. Jag vill inte vara kategorisk när jag ska diskutera sådant här. Så vitt jag vet är det i huvudsak kvinnor från Baltikum som strippar. För dem är det väl ett sätt att försörja sig på.

– Jag är inte hemskt negativ till prostitution heller egentligen. Det är ett bilateralt avtal mellan köparen och säljaren. För vem blir egentligen utnyttjad vid ett samlag? Det finns ju faktiskt män som aldrig får tag i en kvinna.

Och då ska de kunna köpa sex av henne?

– Ja, på något sätt är det ju synd om mannen.

Om man ser det ur ett maktperspektiv då? Att det oftast systematiskt är kvinnan som är den som säljer sin kropp och mannen är den som köper den, hur ställer du dig till det?

– Makt och så vidare är överdrivet tycker jag. Maktfrågan är överexponerad. I Sverige utnyttjas egentligen inte kvinnor. Kvinnor har mer makt än vad de tror, säger Göran Jämting.

– Jag är inte hemskt negativ till prostitution. Det säger moderate politikern Göran Jämting i Åre inför socialnämndens beslut om alkoholtillstånd till Dragans strippklubb i Storvallen. Jämting är moderat ledamot i socialnämnden.

Vidare skriver ÖP i en ny artikel den 6 februari 2013:

“Jämting avgår med omedelbar verkan.”

“Göran Jämting (M) väljer nu att på egen begäran avgå från sitt uppdrag som ledamot i socialnämnden. Han gör det efter sina uttalanden i media kring sexköp. Trots uttalandena har moderaterna i Åre kommun fortsatt förtroende för Göran Jämting och låter honom därför behålla sitt mandat i kommunfullmäktige.
– Vi ser allvarligt på Jämtings agerande. Men vi har nu gjort en samlad bedömning och beslutat ge honom fortsatt förtroende som moderat politiker i kommunen, säger kommunalrådet Leif Nord (M).
Leif Nord förklarar även att partiet nu kommer att sätta sig ner för att internt jobba med frågor kring partiets socialpolitik.
– Vi måste ha en gemensam plan för hur i vi ska agera. Väljarna ska aldrig behöva tveka på var moderaterna står i de frågorna, menar Nord.
Göran Jämting kommer att lämna socialnämnden med omedelbart verkan.
– Vi som känner Göran vet att han ångrar sig djupt. Och vi har fortsatt stort förtroende för honom inom andra politiska områden. I det här fallet har han helt enkelt uttryckt sig klumpigt, säger Nord.
Göran Jämting har inte begärt time-out.
– Det är en sak Jämting själv måste få känna efter, men han har klart uttalat att han inte vill ha någon kontakt med media i nuläget, avslutar Leif Nord.”

Kommentar; Utan att göra några personliga påhopp eller döma denne politiker vill jag ändå uttrycka mig i frågan kring dessa uttalanden. Jag hoppas att politiker tänker igenom sitt uttalande noga och läser på om prostitution/sexköp och människohandel och inser att det handlar inte om att de är synd om män som aldrig får en kvinna eller om en jämställd köptransaktion mellan två parter som är överens i de flesta fallen. Sedan förstår jag hur det skulle bli mer godtagbart bara för att; det skulle vara kvinnor från Baltikum som strippar. Kvinnor från andra länder utsätts ju inte bara för att strippa för att tjäna sitt levebröd utan är i stor riskzon att hamna i människohandel.

Nä,tänk om! Läs på om sexköpslagen,prostitution/människohandel i landet och tänk i fortsättningen över hur läget egentligen är innan man gör ett uttalande. Det är inte okej med sexköp eller prostitution! Värna istället om de kvinnor som av olika skäl befinner sig i prostitution och situationer där de säljer sina kroppar! /Maria, människor är inte till salu!

Advertisements
Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: